Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.05.2024
550

REVIJA DOC DOK - ODRŽANA PROJEKCIJA DOKUMENTARNIH FILMOVA VLADIMIRA PEROVIĆA 

Tekst: Biljana Marković

Foto: Radio Kotor / B.M.

 

U okviru revije filmova pod nazivom “DOC DOK”, čiji organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”/Kino “Boka”, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i uz podršku “Ocean Lava Montenegro”, publici se sinoć sa svoja četiri kratka dokumentarna filma predstavio režiser Vladimir Perović, jedan od najnagrađivanijih crnogorskih autora dokumentarnog filma sa 113 dobijenih nagrada na različitim filmskim festivalima.

“Život je”, “Mir naše Gospe”, te dva filma iz dijela njegove trilogije “Koraci” - “Ura” i “Dim”, snimani su na području Katunske nahije i u Boki Kotorskoj, a junaci su obični ljudi. 

Uoči projekcije dobrodošlicu prisutnima poželjela je direktorica Kulturnog centra, Radmila Beća Radulović, ističući da je revija nazvana “DOC DOK” u smislu doka “za koji želimo da privežemo ovakve događaje u Kotoru”.

“Da to bude jedan kotorski dok za koji ćemo godinama ispred nas vezivati ovaj događaj. Želim vam da uživate u filmovima, da ovo bude jedno veče za sve godine koje su pred nama i koje planiramo ovom revijom”, kazala je ona.

Kako je nakon projekcije filmova navela moderatorka večeri, Marijana Mišić Škanata, Perović je sebe identifikovao na način da mu je nacionalnost - čovjek, religija - umjetnost, a bratstvo -  filmadžija.

Na pitanje kako pronalazi svoje priče i junake, kako im prilazi da pruži priču koju želi, kako se u njemu bore krš Katunske nahije i pitoma ljepota Boke, Perović podvlači da dokumentaristu vidi kao nježnog predatora.

“Zašto? Sve vrijeme su oči ,duša usmjereni ka mogućem plijenu, ka mogućoj temi. Ne postoji trenutak sna. Taj predator će se ustrijemiti na svoj plijen i zgrabiti ga onog časa kada ga nađe, dakle tu temu, ali neće je rastrzati. On će na jedan nježan način da joj priđe pokušavajući da nađe njen smisao. Da sam religiozan rekao bih da me Bog blagoslovio što živim, što sam imao iskustvo katunskog krša i Boke Kotorske, jer u tom prostoru se stalno rađaju i pojavljuju moje teme. Shvatio sam da taj surovi, ljuti krš Katunske nahije i Boka jesu dvije fantastične scenografije i da sve što moram da uradim jeste da samo pronađem junake i priče koje ću smjestiti u taj prostor”, kazao je Perović.   

Junake svojih priča, ističe, pronalazi prilazeći im jednostavno, prijateljski i otvoreno, kazujući im šta želi.

“Međutim, ne znači da je istina dokumentarnog junaka istovremeno i istina autora. Autor pokušava uvijek nešto više da nađe, neku višu istinu”, konstatuje Perović.

Jedan od njegovih junaka je i sada pokojni Božo Vujović, čiji sin Mato Vujović je sa svojim prijateljima iz Stoliva prisustvovao projekciji.

Njegov otac je u fimu “Ura” snimljen kako svakog dana ide iz Donjeg u Gornji Stoliv da navija sat u zvoniku crkve.

Inače, sva tri filma iz trilogije “Koraci”, bave se nečijim koracima. Interesantno je da zapravo svi njihovi junaci idu iz nekog naseljenog mjesta u neko napušteno mjesto ili fabriku, što je slučaj iz drugog filma trilogije - “Čuvar” koji sinoć nije prikazan.

Pripremajući film “Ura”, iz trilogije “Koraci”, Perović kaže da je shvatio da ima priliku da na neki način uporedi naše malo ljudsko vrijeme, naš trenutak na zemlji, sa velikim univerzalnim vremenom.

“Dakle, koraci čika Boža, divnog čovjeka s kojim sam sjajno sarađivao i udaranje njegovog štapa, a zamolio sam ga da intezivno udara, da prati svoje korake, upoređeni sa klatnom sata koje nekako vječnost nagoviještava, otvaraju naše misli ka smislu čovjekovog bivanja na zemlji. To je bila nekakva moja intencija. Učinjelo mi se da će biti zanimljivo - taj ritual koji nekome možda izgleda besmislen se ponavlja, ali na kraju naš junak ode u sjenku. U posljednjem kadru njega nema pored čamca, a crkva, toranj i sat ostaju gore. Želio sam da iskažem jednu poetsku istinu”, poručio je Perović.

U filmu “Dim” takođe su u fokusu koraci koji se ponavljaju, kada  Milan Đurović iz Svete Vrače ide u selo Zalaze, u kuću svojih roditelja u kojoj više niko ne živi.

Autor napominje podatak koji je pročitao, da je u staro vrijeme brojnost određene zajednice, bratstva, mjerena, ne brojem ljudi, kuća, nego brojem dimnjaka.

“Ne izlazi dim iz svakog dimnjaka, nema života na svakog ogništu. To brojanje mi je dalo ideju da kroz ritual, koji Milan Đurović, junak filma Dim ponavlja, u početku je on to radio jednom sedmično, kasnije sve rijeđe, iskažem jednu žal. On pušta dim, pušta ga za koga - za kosomos, za vasionu. Pokušava da da znaka da ima života tamo gdje ga neopozivo nema”, konstatuje Perović. 

Dodaje da je ovih dana imao dvije radosne vijesti vezane za oba ova filma. Prva je da je Gornji Stoliv sve naseljeniji, te da mu je Mato Vujović saopštio da su njihovu kući, koja se nalazi neposredno ispred crkve u Gornjem Stolivu, ustupili UNESCO-u za boravak njegovih stručnjaka koji dolaze i da se selo potpuno zaštiti.

“Druga je da će oživjeti Veliki zalazi. Opština Kotor pokrenula je izgradnju puta koji je već bio stigao do iznad Velikih zalaza, produžava do Malih Zalaza, ali se spušta i neposredno u Zalaze. Tako da ko je pješak i planinar taj može sa ove strane pješice, ko voli kolima moći će da dolazi sa druge strane, ali selo će definitivno oživjeti”, rekao je Perović.  

Obraćanja su bila i na engleskom jeziku jer su projekciji prisustvovali i gosti iz inostranstva.

Inače, prethodno prve večeri (petak, 17. Maj) prikazani su filmovi “Ljubav”, “Selo Tijanje”, “Utkani tokovi”, “Ždrijelo” i “Prvi padež-čovek”.

Večeras, treće večeri, od 19 sati su na repertoaru filmovi reditelja nove, mlađe generacije koji predstavljaju budućnost crnogorske dokumentaristike. 

Mladen Ivanović predstaviće se filmom Zavjet, Sara Stijović filmom “Da zakitim mramor cvijećem”, Sead Šabotić filmom “Nekom svom”, Milica Radovanović filmom “Ko je Ivana” i Tamara Pavićević filmom
“Ovo nije Kika”.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

Podijeli na: